2008-11-29

Rónay György: Advent első vasárnapja


Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!

Léleknyílásnak ünnepe van ma!
Az emberiség nyissa meg szívét!
A Messiás jő. Ki ne akarná
Levetni kínzó sok bűnét?
Adventi idő ez, tisztulási idő.
Glóriásan jó a menny Királya.
A Messiás jő, készülj hívő!
Vágyad tüzének lobogjon lángja!

Az adventi gyertyak fenye (Kozma Ferenc)

Ez az időszak a karácsonyra való lelki felkészülés ideje, a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap előestéjével kezdődik és karácsony első vecsernyéjéig tart. Megannyi szokás és népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. A régi időkben éjfélkor harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét.

A négy gyertyával díszített adventi koszorú „ötlete” 1838-ból ered: Johann Heinrich Wichern protestáns lelkész, a hamburgi gyermekotthon alapítója a ház egyik termébe fából hatalmas csillárt készített, és minden istentiszteleten (adventben naponta) újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba. Ez a szép ötlet gyorsan követőkre talált más gyermekotthonokban is. Évről évre szebben és szebben díszítették fel ezeket a koszorúkat – a kerekség az örökkévalóság szimbóluma –, míg 1860-ban egy berlini gyermekotthonban a fakarikát fonott fenyőkoszorúval helyettesítették, és a huszonnégy gyertya helyett csupán négyet tűztek rá. ĺgy elég kicsi lett ahhoz, hogy a családi házakban is helyet kapva hirdethesse a közeledő karácsony örömét. A koszorú csak a II. világháború után terjedt el a magyar nyelvterületen.

De milyen a gyertyák színvilága? A keresztény tanítás szerint az advent hagyományos színe a lila a bűnbánat és a megtérés jelképe miatt. A katolikusoknál a koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín. A templomi liturgia színvilága is ehhez kapcsolódik: pld. advent első vasárnapján a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.

Létezik egy másik színmagyarázat is, ami főleg a protestáns körökben terjedt el. E szerint a gyertyák színe – a meggyújtás sorrendjében – kék, piros, fehér és lila. A gyertyák egy-egy, vasárnaponként érkező angyalt szimbolizálnak. A karácsony előtti negyedik vasárnap érkezik egy kék köpenybe öltözött angyal, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A következő vasárnap piros palástú angyala már a tiszta szeretetet sugárzó embereket keresi. A harmadik vasárnap fehér angyal jön, kezében fénysugarat tartva. Megérinti a sugárral azt, akinek tiszta szeretet lakik a szívében. A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, s a béke dalát énekli. E daltól a földben szunnyadó valamennyi mag felébred, így újul meg tavasszal az élet.

Advent elso vasarnapja

Tavaly eldontottem hogy iden hamarabb nekilatok az adventi keszulodesnek, de ugy latom nem jott ossze. Penteken elviharoztunk a jatszohazba hogy kozosen keszitsunk adventi koszorut, azonban keson indultam es nem sikerult alapkoszorut vennem, mar zarva voltak a boltok. Igyhat csak ajtodiszt keszitettem, ami igy nez ki.....

Ma, szombaton ,remeletem hogy nyitva lesz a hobbybolt, de nem jartam sikerrel. Sot keddig minden zarva. A piacon semmit se talaltam, igaz csak itt neztem meg a monostorin. Egyelore ugy dontottem hogy eloveszem a tavalyi koszorut es kicserelem rajta a gyertyakat.


De azert meg most elsietek a piacig, hiszem mamaeknak es batyusnak is igertem adventi koszorut....szoval illene betartanom a szavamat. Ami a naptarakat illeti, sutni szerettem volna, de Gabor meglepet egy-egy adventi naptarral....hat az is elmarad az iden::)))

Zalanne

Dorae

majd jovore ugyibb leszek es idoben ,szervezettebben nekilatok mindennek....

2008-11-28

Zalanka produkcioja....

2009 naptar

Nagyon reg nem irtam, mert egyszeruen nem volt ra fizikai idom....nagyon zsufolt a programunk: hetfon=uszas, kedden= vallas ora, szerda=szabad delutan(ilyenkor vagy barkacsolunk, vagy vendegeskedunk vagy eppen vendegeket fogadunk), csutortok= uszas, pentek=Bobita jatszohaz. Egesz heten valahova sietunk, rohanunk. Amugy meg Zalan is ratett egy adaggal es ujra meghult.
Na, de a mult hetunk fo gondja az volt ,hogy kivalasszuk a kepeket a 2009 babanaptarra, amit a kismamaklub kereten belul keszitettunk. Mert a lanyom mar eleg nagy ahoz hogy kijelentse :"ez a kep nem lesz jo", es akkor egy fel delutanunk arra ment el hogy o pozolt....aztan kovetkezett Zalan, aki nem akart egy helyben ulni. O nem igazan szereti ha fenykepezik. Amig sikerult lencsevegre kapni, teljesen leizzadtam. Ime nehany jobb kep:
E ket utolso kep kerul majd fel a 2009-es naptarra....

2008-11-19

Esti mese , latogatok

2008.11.18.

Tegnap este "kivansagmusorukban" a Pan Peter szerepelt, az elejen Dora mondta a meset, aztan atvettem en, anya ,a szot....


Zalan nem elvezte az egeszet, inkabb kutatot a konyveim kozott, aminek nem igazan orulok...2008.11.19.

Ma delutan vendegeink erkeztek..igazabol nem tekintjuk oket vendegeknek, inkabb kozeli baratok, de mar olyan reg nem talalkoztunk , ezert nevezem most oket ritka vendegeknek....Tamaska, Doranal 4 oraval nagyobb, az anyukaja, Erika meg nagyon jo baratnom (egyutt szultunk:::))))...annak ellenere hogy ritkan talakozunk.
Ma delutan Tamaskat elhozta hozzank az apukaja, es egyutt jatszodtak a gyerekek...jo volt latni oket, nagyon jol elszorakoztak a gyerekek.
Zalant inkabb bosszantotta az egesz jatszas, mert ot kihagytak mindenbol, es elszaladtak elole, aztan meg bujocskaztak es ot szemeltek ki hunyonak. Na de igy is, vegul belejott es kezdte elvezni az egeszet.


Tamas es Dora :::)))Dora egy fejjel magasabb

2008-11-14

Mi is valojaban a szeretet?

"- Tulajdonképpen hogy terem a szeretet? - kérdeztem egyszer anyát.
- Magról vetik - nevetett rám.
- És honnan szerzik hozzá a magot?
- Nem kell azt szerezni. Belőlünk magunkból pereg. S megfogan a tenyér simogatásában, a szem pillantásában, minden ölelésben.
- Öntözni nem is kell?
- Dehogynem. Jó szóval.
- Nem könnyel?
- Ments ég. A könny sós, és a só kimarja a kis szeretpalánta hajtásait.
- Hát palántázni kell a szeretetet?
- Palántázni bizony. Elültetni még a szikes talajba is. Mert ha nem terem szeretet, kihül a föld.
- Úgy érted, hasztalan a nap heve, ha belülről nem fűt semmi se?
- Igen, így értem, mert emberközpontú világban élek, és emberként gondolkodom.
- Elsősorban mi hát a szeretet?
- Biztonság. Ha szeretnek és szeretsz, mindig van szövetségesed.
- És mi a szeretet másodsorban?
- Erő. Ha feltöltődsz vele, könnyebbnek érzed a batyut, mit az élet a válladra rakott.
- Szeretni mégsem mindig boldogság. Néha gyötrelem.
- Az élet már ilyen. A mohamedán szőnyegszövők, ha elvétik a mintát, meg sem kísérlik kijavítani a hibát, mert tudják, hogy csak Allah tökéletes.
- Mégis érdemes szeretni?
- Csak azt érdemes."
(idezetem ILU56::)))

2008-11-10

Kinos hetvege

Jajjj, kellett nekem koncert pentek ejjel...olyan faradt voltam egesz hetvegen, hogy csak na. Szombat reggel Zalan mar 7 -kor koltott, Dora is felkelt fel 8- kor. Ok persze kipihenve, en ugy ereztem magam mint akit egesz ejjel vertek... apat hagytuk aludni 10-ig. Elvegre o nagyon sok orat kellett volna meg bepotoljon. Miutan felkelt, telefonalt mama , hogy nem szeretnenk -e kimenni veluk falura. Tenyleg gyonyoru volt az ido, pillanatnyi dontesem az volt hogy menjunk....aztan meggondoltam magam: vegul Gabor ment Doraval, en a kicsivel itthon maradtam, hogy amikor o lefekszik en is aluhassak egy keveset. Ez volt a terv, azonban a nagy faradtsagtol egy percre se sikerult lehunyni a szememet...jajjj de duhos voltam. Este amikor hazajottek, Dora nagyon nyugi volt, a falusi levego jol elfarasztotta, Zalan is hamar elaludt. Mar fel kilenckor aludtak a gyerekek:::))), ilyen se volt mar nagyon reg. Beultunk filmet nezni, azonban Gabor kis ido utan elment a NAGY bevasarlokozpontok egyikebe, hogy lassa milyen NAGY arleszallitasok vannak. Es vett egy NAGY semmit....Vasarnap reggel megint en keltem fel koran a gyerekehez, de mostmar valamennyire pihentebbnek ereztem magam. Dora 10 -re temploba ment, addig Zalannal kimentunk egy rovid setara, es mivel megint 7 -kor keltek fel, fel 13-kor mar le is fektettem oket. Pillanatok alatt elaludt mindketto....es en is ...Delutan, baratokat latogattunk, Mihai nap alkalmabol....kisse unalmas volt, de kibirtuk...ott nincsenek gyerekek, ezert Dorat nem foglalta le semmi...mire mar jottunk volna haza, Dora eltort egy poharat. Szegenynek lelkiismeretfurdalasa lehetett, mert ott is es egesz uton hazafele mondogatta hogy nem akarattal tette...Hiaba mondtam hogy nem baj, megtortenik, majd veszunk nekik egy masikat, nagyon nehezen nyugodott meg....
Na errol szolt a mi hetvegenk....valahogy maskep terveztem, tobb idot szerettem volna a termeszetben tolteni, de egyszeruen nem volt ido....es energiam is fogytan volt...

2008-11-07

Fergeteges EDDA koncert

foto : Kandrai Z.

....Aki eljott nem banta meg. Tobb mint negyezer Edda rajongo gyult be, tegnap(Pentek) este a kolozsvari sportcsarnokba, hogy ororkzold (es nem csak) Edda szamokat halljon eloben. Pataki Attila osszeteveszthetetlen hangja , szimpadi eloadasa szenzaciossa tette a koncert minden mozzanatat .... ilyen sok magyar embert egy helyen reg nem lattam, es volt ott biza mindenfele korosztalybol kepviselo:::))) a legkisebbtol ( kb. 1 ev koruli kisbaba), aki csak razta a fejet, a koncert vege fele mar valamelyik szulo valan aludt....egesz a legidosebbekig, akit saccolasra es tulzas nelkul hatvan ev korulinek gondolok. Voltak olyanok is (noszemely ), akiknek ket gyerekuk is van otthon, es onkivuletlen allapotban raztak a fejuket, felszabadultan a mindennapi gondok alol...Nagyon sok kedves ismerossel talakoztam, olyanokkal is akiket tizen evek ota nem lattam....es jo volt viszontlatni es ket szot valtani. Azt hiszem ot negyzetmeteren , biztos akadt legalabb egy ismeros...a koncert elozenekara sem volt nagyon rossz (Katapult), azt a nehany percet amit a szimpadon voltak, ki lehetett birni...amugy szerintem a csajnak, nagyon jo hangja volt...de ez maganvelemeny....
Szoval summa-summarum, csodas esteben volt reszem, mar csak azert is mert naaaaaaaaaaagyon reg nem voltam edes kettesben Gaborral ilyen varosszintu megmozdulason....remelem ez csak a bemelegito volt.( Amugy Gabor csutortok reggel elment Varadra, delutanra hazaert, letussolt es lement Bukarestbe, onnan pentek du-ra ert haza, 15 ra. Aludt 3 orat es elmentunk a koncertre.Ezt csak ugy zarojelben irom, hogy annak ellenere hogy nagyon faradt volt, vegulis nem banta meg hogy elkisert az Edda koncertre.)

Jajjj, nagyon jol telt....alig varom a kovetkezo kirrucanast::::))))
U.I. december 12 -en Bikini koncert...ha valakit erdekel....


fotok : Rohonyi D. Ivan (Szabadsag)

2008-11-06

Mit jelentenek a nevek?

Dora: a Dorottyabol ered, gorog eredetu nev. Jelentese: Isten ajandeka:::)))
Nevnap: februar 6


Zalan: Szlav eredetu nev. Jelentese: sos ( patak, forras:::)))
Nevnap: december 30

Gabor: Heber eredetu. Jelentese: Isten embere.
Nevnap: marcius 24

Tunde: a tunder szobol ered (Vorosmarty)
Nevnap: junius 1

2008-11-03

Halottak napja....

Mar penteken kimentem a gyerekekkel a monostori temetobe, hogy szedjem ossze a nagyszuleim sirjat es vilagitsak mert szombatra a Hazsongardit es az Iklodi temetot terveztuk be. Delelott elindultam a ket gyerekkel, miutan sikerult meggyoznom Dorat, hogy nagyon kozel van, nem kell sokat gyalogolni, mert o folyton taxiba akart ulni...vagy "barmilyen autoba", csak "ne menjunk gyalog". Amikor kiertunk, megalapitotta hogy anya nem tevedett, (tevedni nala =hazudni), mert tenyleg kozel volt a temeto. Mire kiertunk Zalan elaludt a babakocsiba, elindultunk felfedezo utra, hiszen tavaly egyik sirhelyt nem talaltam meg, es iden eldontottem hogy ha torik ha szakad, addig nem jovok haza amig ra nem talalok. Sajonos nem jott ossze, mert szegeny Dorat miutan ket orat setaltattam fel-le a temeto szuk osvenyein, hatarozottan megallapitotta hogy "lehet mar nincs is meg" , es most azonnal menjunk mar haza, mert o nem jon meg egyszer vegig az egesz temeton. Kimerulten es elnyutt idegzettel, hazajottunk, Zalan csak akkor ebredt meg amikor mar kijottunk a temeto kapujan. Masnap reggel, megbeszeltem anyamekkal hogy talalkozunk a temetoben, hogy mutassak meg hol van a sirhely. Reggel kerdeztem Doratol hogy akar-e velem jonni, vagy marad tataval, azt mondta hogy nem jon....ne is halljon a temetorol. Ugyhogy egyedul indultam el, es sikerult ratalalni a sirra, ami nem is volt annyira elbujtatva, szerintem parszor azelotti nap el is mentunk mellette. Ugyhogy "kielegulve" ertem haza:::))).Este elmentem a sogornommel es Doraval a hazsongardiba is... a korom sotetben, valaki arrabb biztos fenykepezett mire a lanyom megallapitotta hogy az a feny "tuzijatek, de csak egy!!!!" Jot rohogtunk rajta, persze o nem ertette miert:::)))
A falura utazas elmaradt vasarnapra, mert Gabornak dolga volt (mint mindig)...de igy is jol sikerult ez a hetvege....harom napig jartuk a temetoket, hogy megemlekezzunk azokrol akik elhunytak," akiket elvittek az angyalok", Dora mondasa szerint. Igy telt el iden Nov.1....


Toklampas....